Istraživanja za potrebu oglašavanja

Naša istraživanja tržišta vezana uz promidžbu uključuju: studije praćenja, copy research, istraživanja slušanosti i gledanosti.

Studije praćenja (Tracking studies)

istraživanja koje prate učinak i/ili zamijećenost promidžbe. Učinak promidžbe se mjeri uspoređivanjem prodaje i/ili percepcije nekog proizvoda ili usluge prije i nakon promidžbenog djelovanja. Snaga promidžbenog djelovanja obično planski varira na nekoliko zemljopisnih područja, a na svakom od njih se provodi benchmark i follow-up studija. Zamiječenost promidžbenog djelovanja se obično mjeri telefonskim anketiranjem koje prati koliki dio ljudi je primijetio reklamu i na kojem mjestu.

Copy research

Skup istraživanja kojima je cilj utvrditi što se treba reči u promidžbenoj poruci i na koji način. Sadržaj i forma poruke testiraju se pomoću razlićitih ljestvica, eksperimenata prisjećanja, grupnih diskusija i sl. Na osnovu rezultata istraživanja biraju se najefektivnije poruke ili se modificiraju postojeće poruke.

Istraživanja slušanosti i gledanosti

Ovim tipom istraživanja se otkriva rejting i tržišni udio pojedinih masovnih medija, kao i sociodemografski profil njihovih čitatelja/gledatelja/slušatelja. Rezultati omogućuju kvalitetan media buying, odnosno racionalnu odluku o izboru oglašivačkog medija.